Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία του χρήστη. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας, συναινείτε σε όλα τα cookies σύμφωνα με την Πολιτική Cookies.

Πρέπει να φας για να επιβιώσεις

Επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις | Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Πρέπει να φας για να επιβιώσεις

Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του στόματος, μπορεί να δυσκολεύονται με το φαγητό, να αισθάνονται κόπωση και ανορεξία και να χάνουν βάρος. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο αλλά μπορεί και να είναι αποτέλεσμα των θεραπειών για τον καρκίνο. Οι διατροφολόγοι/διαιτολόγοι, με εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών, αποτελούν  κεντρικό μέρος της διεπιστημονικής ομάδας για ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Supportive Care in Cancer, οι διατροφολόγοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να προσφέρουν μία αλλαγή συμπεριφοράς υγείας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποθρεψίας κατά την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. [1]

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της εμπειρίας ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου μέσα από ένα πρόγραμμα παρέμβασης της συμπεριφοράς υγείας με την ευθύνη διατροφολόγων. Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα ασθενείς από σύνολο 156  που αξιολογήθηκαν. Οι συνεντεύξεις ήταν τηλεφωνικές.

Το πρόγραμμα φάνηκε να συνδέει τη λήψη τροφής με την επιβίωση, ενώ ήταν θετική η αποδοχή, εκ μέρους των ασθενών, του προγράμματος ως μέρος της υποστηρικτικής φροντίδας.  

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ένας αριθμός ασθενών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την διατροφή τους ήταν η ανεύρεση συνταγών και ειδών τροφής. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι γνώριζαν τη σπουδαιότητα της επαρκούς λήψης τροφής και της σωστής διατροφής και τη σημαντικότητα της διατήρησης του βάρους τους.

Οι περισσότεροι ασθενείς είπαν ότι οι συνεδρίες με τους διατροφολόγους όχι μόνο τους βοήθησαν αλλά και τους έκαναν να αισθανθούν «άνετα» και ότι οι διατροφολόγοι καταλάβαιναν και αισθάνονταν το πρόβλημα τους. Οι συμμετέχοντες φάνηκε να εστιάζουν στο γεγονός ότι οι δύσκολες εμπειρίες κατά τη θεραπεία είχαν σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το νόημα και τη σημασία της τροφής και τελικά να εστιάσουν στην επιβίωση ως παράγοντα-κλειδί  για τη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματός τους.

Δήλωσαν επίσης πως θεωρούν σημαντικό να μπορούν να λαμβάνουν  την κατάλληλη πληροφόρηση από έναν διατροφολόγο που τους καταλαβαίνει και φροντίζει για αυτούς, ώστε να αισθανθούν ότι υποστηρίζονται επαρκώς.    

[1] Head and neck cancer patient experience of a new dietician-delivered health behavior intervention: “you know you have to eat to survive”. McCarter K et al. Supportive Care in Cancer 2018;26:2167-2175.

Ετικέτες: υποθρεψία και καρκίνος

Επιστημονικά άρθρα και δημοσιεύσεις Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Πρέπει να φας για να επιβιώσεις

Πρέπει να φας για να επιβιώσεις

Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του στόματος, μπορεί να δυσκολεύονται με το φαγητό, να αισθάνονται κόπωση και ανορεξία και να χάνουν βάρος. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συνδέονται με τον καρκίνο αλλά μπορεί και να είναι αποτέλεσμα των θεραπειών για τον καρκίνο. Οι διατροφολόγοι/διαιτολόγοι, με εμπειρία στην αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών, αποτελούν  κεντρικό μέρος της διεπιστημονικής ομάδας για ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό Supportive Care in Cancer, οι διατροφολόγοι μπορούν να εκπαιδευτούν για να προσφέρουν μία αλλαγή συμπεριφοράς υγείας και να βοηθήσουν στην πρόληψη της υποθρεψίας κατά την ακτινοθεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. [1]

Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της εμπειρίας ασθενών με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου μέσα από ένα πρόγραμμα παρέμβασης της συμπεριφοράς υγείας με την ευθύνη διατροφολόγων. Στη μελέτη συμμετείχαν εννέα ασθενείς από σύνολο 156  που αξιολογήθηκαν. Οι συνεντεύξεις ήταν τηλεφωνικές.

Το πρόγραμμα φάνηκε να συνδέει τη λήψη τροφής με την επιβίωση, ενώ ήταν θετική η αποδοχή, εκ μέρους των ασθενών, του προγράμματος ως μέρος της υποστηρικτικής φροντίδας.  

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ένας αριθμός ασθενών ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την διατροφή τους ήταν η ανεύρεση συνταγών και ειδών τροφής. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι γνώριζαν τη σπουδαιότητα της επαρκούς λήψης τροφής και της σωστής διατροφής και τη σημαντικότητα της διατήρησης του βάρους τους.

Οι περισσότεροι ασθενείς είπαν ότι οι συνεδρίες με τους διατροφολόγους όχι μόνο τους βοήθησαν αλλά και τους έκαναν να αισθανθούν «άνετα» και ότι οι διατροφολόγοι καταλάβαιναν και αισθάνονταν το πρόβλημα τους. Οι συμμετέχοντες φάνηκε να εστιάζουν στο γεγονός ότι οι δύσκολες εμπειρίες κατά τη θεραπεία είχαν σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν το πώς αντιλαμβάνονται οι ίδιοι το νόημα και τη σημασία της τροφής και τελικά να εστιάσουν στην επιβίωση ως παράγοντα-κλειδί  για τη στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματός τους.

Δήλωσαν επίσης πως θεωρούν σημαντικό να μπορούν να λαμβάνουν  την κατάλληλη πληροφόρηση από έναν διατροφολόγο που τους καταλαβαίνει και φροντίζει για αυτούς, ώστε να αισθανθούν ότι υποστηρίζονται επαρκώς.    

[1] Head and neck cancer patient experience of a new dietician-delivered health behavior intervention: “you know you have to eat to survive”. McCarter K et al. Supportive Care in Cancer 2018;26:2167-2175.

feedback